HSBs Brf Solståndet i Göteborg är en bostadsrättsförening med 35 lägenheter och 2 lokaler i Göteborg. Lägenheterna är belägna på Nedre Matrosgatan 3-21 och lokalerna hittar du på Sjömansgatan 4A-4C. Föreningen bildades 1977 och är en äkta bostadsrättsförening.

Huset är från 1933 och byggd i landshövdingestil vilket innebär att den första våningen är i sten medan resterande två våningar är i trä. Landshövdingehus började byggas i slutet av 1800-talet blev är typiska för Göteborgs arbetarklass under 1940-talet. 

I södra Masthugget eller Gamla Masthugget står hus från början av 1900-talet kvar. Husen ligger på höjden och binds med Fjällgatan ihop med Majorna och Linnéstaden. Längst upp på branten tar Slottskogen vid. Under 1600-talet och framåt har området hem åt sjöfartens arbetare och därav namnet Masthugget som syftar till när timmer höggs till master i Göteborgs hamn. 

 

Gemensamma utrymmen
Förutom den lummiga gården finns det för de boende i fastigheten tillgång till övernattningslägenhet, samlingslokal, tvättstuga, övernattningsrum, gym, bastu, snickarbod och en stor och härlig takterrass med utsikt över hamninloppet. Varje lägenheten har tillgång till sitt eget vindsförråd. 

  • Tvättstugan finner ni i uppgång 13. Läs mer om tvättstugan här.

  • Takterrassen nås via uppgång 11. Du kommer dit via vinden. Läs mer om regler för terassen i lägenhetspärmen.
  • Bastu finner ni i mellan uppgångarna 13 och 15. Bastu kan bokas alla dagar. Nyckel är samma som till övriga gemensamma utrymmen. Läs mer om bastun i lägenhetspärmen.

  • Gymmet och snickarboden nås via uppgång 5 (bottenplan). 

Boka övernattningslägenhet här.
Boka samlingslokal här.

Parkering
Föreningen har inget separat garage. Boendeparkering finns i området. Trafikkontoret utfärdar boendeparkeringstillstånd. Möjlighet finns att även ställa sig i kö för garageplats hos de stora grannföreningarna i området.